7400 Kaposvár, Baross Gábor utca 8-10.   •   Nyitva Hétfő-Péntek 8:30-17:00 Szombat 8:30-12:00

Gyakori kérdések

Segítség a vásárláshoz

Gyakori kérdések

7400 Kaposvár, Baross Gábor utca 8-10.
Nyitva hétfő-péntek 8:30-17:30
szombat 8:30-12:00
HALLOTA MÁR? Áruházunkban vásárolt termékét Kaposváron díjmentesen házhoz is szállítjuk.
Jöjjön el üzletünkbe, a választásban is segítünk!
Laminált padló
Padlószőnyeg
Függöny

Laminált padló

Bizonytalan, milyen padlót válasszon, hogyan kell lerakni, hogyan ápolja?
Olvassa át a leggyakrabban felmerülő kérdéseket!
Mi a laminált padló?
A laminált padlóburkolatok anyaga több mint 90%-ban fa. Ez azonban nem a hagyományos értelemben vett fűrészáru, hanem környezetbarát faőrlemény, amelyből nagyszilárdságú (850-890 Kg/m3 fajsúlyú HDF) hordozólap készül.

A hordozólap felszínén impregnált, UV-álló, színtartó dekorréteg, és az ezt védő, átlátszó, kopás- és karcolásálló különlegesen kemény melamingyantás védőréteg van. A panelt hátoldalt ugyancsak melaminos balansz rétege teszi szendvicsszerkezetűvé és egyben formatartóvá, mivel a réteg szilárdsága azonos a fedőrétegével.

Miért előnyös a laminált padló?
Először is szembetűnően szép és egységes a külső megjelenésük. Kisebb mértékben reagálnak a környezeti hatásokra, mint az élő fa. A színük és mintázatuk valósághű ugyan, de mesterségesen előállított és gyárilag ellenőrzött, jelentős árnyalati eltérésektől mentes. Beépítési magasságuk csekély, ami különösen felújítási munkáknál igen előnyös.

A panelek illesztése nagy pontosságú, így nem keletkezhetnek az elemek között hézagok. A felületük rendkívül ellenálló, nem hagy nyomot rajtuk a cigarettaparázs, nem károsítják felületüket a háztartási oldószerek, kopórétegük nyomás- és karcálló.

Hogyan válasszak laminált padlót?

Mérjük fel pontosan a burkolandó helyiséget! A kiszámított m2-re számoljunk rá szobánként 1 m2-t, a keletkező hulladék miatt. (üzletünkben bontott csomag is kapható, nem kell feleslegesen több laminált padlót vásárolnia, mint amennyire szüksége van)

A vásárlás előtt célszerű két dolgot figyelembe venni.

Az egyik, hogy mekkora vastagságú és milyen kopásállóságú laminált padlót szeretnénk. A laminált padlók különböző vastagságban kaphatóak, az alábbi táblázat segít eligazodni, hogy melyik milyen célra javasolt használni.

Ideális laminált padlóvastagság (mm) a felhasználási terület szerint:

 • 6-7mm – Kis forgalmú terek, helységek, pl. gardrób, hálószoba  
 • 8mm – Közepes igénybevételű (közösségi) helyiségek, pl. előszoba, nappali, gyerekszoba, konyha, kis forgalmú üzlethelyiségek, irodák 
 • 10mm – Nagy forgalmú irodák, üzlethelyiségek – 10mm 

A forgalomba kerülő laminált padlóburkoló panelek kopásállósága különböző. Az alábbi táblázat segíthet eligazodni, hogy milyen kopásállóságú/keménységű padlót válasszunk.

Ideális kopásállóság a felhasználási terület szerint:

 • 31-es keménység – Intenzív lakossági, mérsékelt intézményi igénybevétel (a lakás minden helyiségébe, kis forgalmú iroda, üzlethelyiség padlójára ajánljuk)
 • 32-es keménység – Közepes intézményi igénybevétel
  (a lakás minden helyiségébe, forgalmasabb irodákba, üzlethelyiségek padlójára ajánljuk)
 • 32-esnél magasabb keménység – Bevásárlóközpont, iskola, vendéglátóhely, táncterem, zenés-táncos szórakozóhely, kocsma, ipari terem.

A kopásállóság felmérése egy egyszerű folyamat: a vizsgálandó padlón dörzspapírral bevont tárcsát forgatnak, és minden 100. fordulatnál ellenőrzik a laminált padló dekor rétegének kopását, illetve a tárcsát minden 200. fordulatnál kicserélik. A keménységnél megadott szám az a szám, amikor a kopás egyértelműen észlelhető, megjelenik.

Lerakási útmutató

1. Előkészületek
Akklimatizáljuk a parkettát. A bontatlan csomagokat lerakás előtt kb. 48 órán keresztül kell tárolni a burkolandó helyiségben. a Szoba hőmérsékletének minimum 18-22°C-nak, a maximális páratartalomnak pedig 40-60 %-nak kell lennie.

2. Hasznos
A parkettát általában a fény fő beesési irányával párhuzamosan kezdjük meg. Amennyiben az adott helyiség hosszában 10 m-t, szélességében 8 m-t meghaladja, úgy dilatációt kell berakni.

3. Szükséges
A laminált padlót úsztatva kell lefektetni, ami azt jelenti, hogy nem ragasztjuk az aljzathoz, és nem érintkezhet a fallal, ajtókerettel, küszöbbel, beépített szekrénnyel, fűtéscsövekkel, oszlopokkal, egyéb burkolatokkal stb. hanem 15mm hézagot/dilatációt kell hagyni.

A laminált padló lefektetéséhez szükséges eszközök:

 • kézi vagy gépi fűrész
 • ékek (a dilatációs hézag tartásához)
 • ütőfa
 • behúzó vas
 • kalapács

4. Aljzat, alátétek
A laminált padlót többféle aljzatra – mint például beton, PVC, kerámia – is le lehet fektetni. (A padlószőnyeg egészségügyi okok miatt nem ajánlott.)

Gondoskodni kell arról, hogy a padlóalap tiszta, száraz (kevesebb, mint 2 %-os nedvességtartalom) és egyenletes (kevesebb, mint 2 mm/m2 szintkülönbség) legyen. Amennyiben az aljzat nem megfelelő, használjon aljzatkiegyenlítőt.

(Ellenőrizze az aljzat nedvességét: Ragasszon néhány 50×50 cm-es fólianégyzetet széles ragasztószalaggal a beton különböző pontjaira. Várjunk kb. 72 órát, majd hajtsuk fel a fóliát. Ha a fóliák szárazak maradtak, akkor már lehet parkettázni, ha páracseppek vannak a fólián, kérje szakember segítségét!)

 • Bármilyen beton vagy kerámia padló esetén párazáró réteget kell alkalmazni. A párazáró fóliát 20 cm-es átfedéssel és rögzítő szalaggal összeragasztva kell lehelyezni, a falra fel kell hajtani (kb. 4 cm).

Erre tesszük a polifoamot (2 mm vastag) vagy alátétlemezt (5mm vastag), amely hő- és hangszigetelő tulajdonsággal rendelkezik. Ezeket egymás mellé illesztve fektessük le.

 • Padlófűtés esetén speciális alátétet (1,6 mm vastag) helyezzünk le. Áruházunkban kapható minden laminált padló alkalmazható padlófűtés esetén.

5. Lerakás
A laminált padló ragasztás nélkül rakható le. Az első panelt 15 mm-es dilatációs hézag megtartásával kell letenni. A következő panelsoroknál ügyelni kell arra, hogy 20-30 cm-es eltolással (fontos a stabilitás miatt) illesszük a lamellákat egymáshoz. A levágott utolsó darabbal tudjuk kezdeni a következő sort.

Mivel 4 oldalt klikkes a laminált padló, így egyszerű mozdulattal tudjuk összepattintani. Kb. 30 fokos szöggel illesszük egymásba a paneleket, majd lehajtjuk. ügyelni kell arra, hogy a dilatációt a helyiség minden oldalán betartsuk és kiékeljük.

Általában 5% ráhagyással érdemes megvásárolni a laminált padlót, mivel a hosszanti irányban le kell vágni, valamint az esetlegesen felmerülő egyéb leeső részeket (az adott helyiség tagoltságától függően) bele kell kalkulálni.

Miután az utolsó panelt is letettük, az ékeket el lehet távolítani. 

A szegélylécek a hézagot elfedik. A szegélylécek rögzítése ragasztással, acélszeg, vagy clips (felfogó kapocs) segítségével történik. A szegélyléceket a külső, belső sarkoknál 45o-ban gérbe vágjuk, vagy sarokelemekkel oldjuk meg. Szükség esetén kapható jobb, bal oldali szegélyléc végzárók.

Küszöböknél, bejárati ajtóknál, teraszajtóknál stb. szükséges a dilatációs hézagot elfedni. Ezt U alakú profillal tehetjük meg, amely küszöb-, záró-, illetve indítóprofilként használható.

A burkolatváltás két burkolat között azonos szint esetén T alakú profillal, vagy lencse alakú profillal történik. Amennyiben két burkolat között szintkülönbség van, meg kell mérni, hogy hány mm a különbség és annak alapján kell a profilt megvásárolni.

Lépcsőket is lehet burkolni laminált padlóval. Az éleknél lépcső-élvédő profilt használunk.

Ha konyhába, előtérbe, nappaliba fektetjük a laminált padlót, szükséges az un. Clickguard impregnáló anyagot használni. Az illesztések közé kell tenni. Nem engedi, hogy két panel találkozásánál beszivárogjon a nedvesség (és ezáltal megduzzadjon a hordozóréteg). Védelmet nyújt a laminált padlónak, és amennyiben ezt az anyagot használja, biztos lehet abban, hogy nem fog nyikorogni a parketta.

Parkettázás után a burkolat azonnal használatba vehető!

Laminált padló ápolása
Mint minden padló, a laminált padló is ápolást igényel. A padlólapok tartóssága érdekében rendszeres porszívózás szükséges. Ha a padló felülete enyhén szennyezett, nedves ruhával töröljük fel. A felmosórongyot azonban mellőzzük, mert ez túl sok vizet juttat a padló felületére, és a feltörléshez is csak az ajánlott tisztítószereket használjuk. Mivel a melaminos padlólapok felülete rendkívül ellenálló padlóviasszal kezelt, lakkozni teljesen szükségtelen.

A laminált padlók felületét azonban csiszolni tilos, mert ezzel megsértjük a kopásálló védőréteget!

Jó, ha tudjuk
A laminált padlólapok általában ragasztás nélkül lerakható, billenő click rendszerrel kaphatók. Lerakásukhoz száraz, szilárd aljzat szükséges, amely lehet simított, aljzatkiegyenlített beton vagy régi burkolat.

Padlószőnyeg esetén a szőnyeget ajánlott felszedni, mert a porallergiára érzékenyek csak így vehetik elejét a porképződésnek. A szőnyegre fektetett padló ugyanis a szegélyek mentén továbbra is pumpálni fogja a port, mivel ingadozó vastagsága miatt megnő a padló használat közbeni mozgása.

Vásároljon laminált padlót a Baross Szőnyegáruházban, mi AJÁNDÉKBA adjuk az alátétfóliát, a szegélyléc árából pedig 50% engedményt biztosítunk.

Érvényes visszavonásig minden laminált padlónk vásárlása esetén.

Padlószőnyeg

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a megfelelő padlószőnyeg kiválasztása előtt?

Milyen helyiségbe vásárolja a padlószőnyeget?

Előszobába, konyhába, étkezőbe, nappaliba, hálószobába, gyerekszobába, dolgozószobába, irodába stb.

Mérjük fel pontosan a burkolandó helyiséget

Lehetőség szerint minden oldalát, mert így pontosabb értéket kapunk.

A kapott értékre számoljunk rá oldalanként 5-10 cm-t, mert a lerakásnál az oldalbevágásoknál fontos, hogy a szőnyegpadló ráérjen a falfelületre. Így könnyebb a méretre vágása.

A padlószőnyeg mintázata mennyire legyen domináns?

A nagy minták csak nagy térben érvényesülnek, ezzel szemben a világos színek nagyítják a teret, míg bizonyos színek az egész helyiség hangulatát képesek megváltoztatni.

Csíkos padlószőnyeg esetén hosszirányban optikailag nagyobbnak hat a tér.

A helyiség hangulatát meghatározó domináns anyagokból, mint pl: bútorkárpitból, tapétából, falszínből, esetleg berendezési tárgyból célszerű mintát vinni a vásárláshoz.

Hozzon magával egy fényképet a még jobb megoldás kiválasztása érdekében.

A padlószőnyeggel szembeni elvárásaink

Szín, komfortérzet, stílus, design, kényelem, minőség, praktikusság, tisztíthatóság, időtállóság, természetes hatás, hang és hőszigetelés, ár stb.

Mindig a használati igényeinknek megfelelő ár-érték arányú burkolatot válasszuk. Például:

 • Hálószobába érdemes komfortosabb, vastagabb, magas szálút rakni, mivel ott általában mezítláb járunk, színben pedig a világosabb pasztell színeket részesítsük előnyben.
 • Nappaliba, folyosóra inkább az ún. scroll (félig velúr, félig hurkolt) és a kicsit sötétebb színű padlószőnyegeket válasszuk, mivel itt már sokkal könnyebben szennyeződhet.
 • Irodába hurkolt vagy vékony velúr padlószőnyeg javasolt.
Laminált padló ápolása
Mint minden padló, a laminált padló is ápolást igényel. A padlólapok tartóssága érdekében rendszeres porszívózás szükséges. Ha a padló felülete enyhén szennyezett, nedves ruhával töröljük fel. A felmosórongyot azonban mellőzzük, mert ez túl sok vizet juttat a padló felületére, és a feltörléshez is csak az ajánlott tisztítószereket használjuk. Mivel a melaminos padlólapok felülete rendkívül ellenálló padlóviasszal kezelt, lakkozni teljesen szükségtelen.

A laminált padlók felületét azonban csiszolni tilos, mert ezzel megsértjük a kopásálló védőréteget!

A burkolás házilag történik-e vagy szakember végzi?
Ha a padlószőnyeg lerakását magunk végezzük, feltétlenül vásároljunk a szaküzletben a lerakáshoz szükséges szerszámokat, hozzávalókat. (pl. vágókés, ragasztó)

Ne feledjük, hogy a lerakás akkor lesz teljes, ha a megfelelő hozzávalókat is beszerezzük. (pl. burkolatváltók, szegélyek, folttisztítók)

A precíz eredmény érdekében célszerű a burkolást szakemberre bízni.

Hogyan válasszak függönyt?

Hová kerül a függöny?

Nagyon fontos, hogy a helyiségnek megfelelő színeket és hangulatot válasszunk. Fontos az anyag struktúrája és mintája, mely nagyban befolyásolhatja a fazont is. Színes, nagymintás anyagból egyszerűbb fazont válasszunk, hagyjuk érvényesülni az anyag mintáját. Egyszínű, anyagában mintás anyagból komolyabb fazont is választhatunk. 

Mire szeretnénk használni a függönyt?

Sötétítsen, vagy csak dekorációs célt szolgál? A jól megválasztott karnis is fontos, mert több méretből és színből is válogathatunk. Ne keverjünk nagyon sok színt, kettő vagy maximum három színből teremtsünk harmóniát otthonunkban. Először válasszuk ki a dekorálandó helyiséget, majd gondoljuk végig milyen stílust, szeretnénk bevinni, illetve alkalmazkodni a már meglévőhöz.

Fény, színek, hangulat

Egy hálószoba lehet romantikus hangulatú, de lehet elegáns bézs színű anyag bordóval kombinálva. Vagy akár tavaszi zöld színt, vagy világos kéket, fehéret, pasztell sárgát is választhatunk. Ha vidám hangulatot szeretnénk, válasszunk nap sárga, narancssárga fűzöld, és világos színeket. A konyhába mindenképpen érdemes világos, vidám színeket alkalmazni.

Belmagasság, tér

A gyerekszoba is üde, és vidám hangulatot árasszon! A kisebb szobákba világos színeket használjunk, és apró mintás anyagokat. A kis belmagasságú térhatást növelhetjük egy földig leérő függönnyel. A nagyobb tereket dekorálhatjuk mélyebb színekkel, és bátran tehetünk nagy mintás anyagot. Érdemes először a többi kelléket beszerezni a függönyt hagyjuk a legvégére.

A választék bősége lehetőséget nyújt, hogy bárhova megtalálhatjuk az ideális kelmét. Ám ha nem érzi elég bátornak magát a döntéshez, szívesen nyújtunk segítséget Önnek a helyszínen: a pontos méretvételben, az anyagok kiválasztásában, majd ezek figyelembevételével a megfelelő fazonválasztásban. Mindezek után el is készítjük a megtervezett fazont, és igény szerint fel is szereljük otthonában, ezzel is nagy terhet levéve az Ön válláról.

Szívesen segítünk!

év

m2 alapterület

szint

féle termék

vásárló évente

Áruházunk eladói munkakörbe keres munkatársat

Álláslehetőség a Baross Szőnyegáruháznál

Baross Szőnyegáruház

Családi vállalkozás 21 éve Kaposváron. Minden szinten szinte minden, a megye legnagyobb padló-, szőnyeg- és lakástextil választéka.

elérhetőségeink

7400 Kaposvár, Baross Gábor u. 8-10.

Nyitva tartás:
hétfőtől-péntekig: 8:30-17:30
szombat: 8:30-12:00

Kapcsolat:
+36-(82) 511-015
info@barossaruhaz.hu

Minden jog fenntartva ®   |   Baross Szőnyegáruház 2019   |   Az oldalt a Vevőszerző Műhely készítette